Bulgogi (koreansk marineret svinekød)

Tatarfavoritter: 3 forskellige former for tatar

Hvis der er noget, der virkelig taler til mit madelskende hjerte, så er det altså tatar! For mig er tatar en ret, hvor råvaren virkelig kommer til sin ret – uanset om det er en tatar lavet af kød, fisk eller grøntsager. Den perfekte tatar er for mig kraftig i smagen med en delikat balance af syrlige, søde, salte og bitre elementer. Den skal gerne indeholde forskellige strukturer, så det hele går op i en højere enhed. Så snakker vi altså om decideret smuk madlavning!

Tatar er i sig selv relativt simpelt at lave, da det jo ikke kræver nogen tilberedning. Det kræver til gengæld lidt snilde med kniven for at få strukturen god, men hvis man bare er omhyggelig med at skære kødet (eller en anden hovedingrediens) fint, så skal det nok gå. De andre elementer kan man variere alt efter, hvor meget man vil udfordre sig selv – det kan både gøres simpelt og meget avanceret 😉

Her har jeg samlet mine 3 favorit tatarer!

Laksetatar

Laksetatar med kryddermayo og sprødt brød

Laksetatar

 • 450 g laksefilet
 • 200 g røget laks
 • 1 rødløg
 • 2 håndfulde krydderurter (persille, purløg, kørvel, brøndkarse eller estragon)
 • 3 spsk olivenolie
 • 2-3 spsk citronsaft
 • 2 tsk dijonsennep
 • salt og peber
 • 5 radiser
 • ½ agurk
 • rød skovsyre

Kryddermayo

 • 3 spsk mayonnaise
 • 1 håndfuld krydderurter (samme som tidligere)
 • et skvat citronsaft
 • 1 knivsspids chiliflager
 • salt og peber

Sprødt brød

 • 1 ciabattabrød
 • smør
 • olie

Kom laksefileterne på frost i 24 timer. Tag laksen ud af fryseren og skær skindet fra. Skær herefter laksen (både filet og røget) i små tern. Dette gøres nemmest (og flottest) mens laksen stadig er frossen. Snit rødløget fint og hak krydderurterne. Rør laksen sammen med rødløg, krydderurter, olivenolie, citronsaft og sennep og smag til med salt og peber. Stil laksetataren på køl indtil servering. Bland kryddermayo bestående af mayonnaise, krydderurter, citronsaft, chiliflager, salt og peber. Du kan enten vælge at lave mayonnaisen selv eller bruge en færdiglavet. Skær radiserne i helt tynde skiver på et mandolinjern og skær agurken i fine strimler med en julienneskræller. Dette kan også gøres med en skarp kniv. Skær ciabattabrødet i 10 skiver. Steg brødskiverne i halv olie/halv smør på en panden til brødet bliver gyldent. Anret laksetataren med agurk, radiser, kryddermayo og rød skovsyre og server med det sprøde brød til.

Rødbedetatar

Rødbedetatar med gedeost, brombær og estragon

 • 500 g rødbede
 • 1,5 spsk olivenolie
 • 1,5 spsk balsamico
 • 1,5 tsk dijonsennep
 • salt og peber
 • 1-2 skalotteløg
 • 1 fed hvidløg
 • 1 håndfuld estragon
 • 10 brombær
 • 50 g gedeost

Skræl og riv rødbederne på et groft rivejern. Mariner rødbederne i olivenolie, balsamico, sennep, salt og peber og stil det på køl i min. 1 time og gerne natten over.Hak skalotteløg, hvidløg og estragon og bland sammen med rødbederne ca. 30 min. inden servering. Smag tataren til med salt, peber og evt. citron. Vask og halvér brombærene. Anret rødbedetataren med brombær, smuldret gedeost og et par friske estragonblade.

Tatar

Oksetatar med confiteret æggeblomme, crumble, dijonmayo og syltede rødløg

 • 400 g okseinderlår, oksefilet eller mørbrad
 • 2 skalotteløg
 • 3 spsk olivenolie
 • 2 tsk dijonsennep
 • tabasco
 • 1 spsk citronsaft
 • 1 bundt estragon
 • 1 lille håndfuld purløg
 • 1 lille håndfuld persille
 • salt og peber
 • 4 skiver rugbrød
 • 2 spsk mayonnaise
 • 2 tsk dijonsennep
 • salt og peber
 • 2 rødløg
 • 2 dl æbleeddike
 • 1 dl vand
 • 1 dl sukker
 • 10 peberkorn
 • 4 æggeblommer
 • 3 dl rapsolie

Tatar: Skær eventuelle sener og fedt fra kødet. Hak kødet med en skarp kniv. Hak løg og krydderurter fint og bland kød, løg, krydderurter, olivenolie, dijonsennep, tabasco og citron. Smag til med salt og peber.

Rugbrødscrumble: Skær skorpen af rugbrødet og blend eller smulder rugbrødet fint. Steg crumblen på en tør pande ved middel varme til det er sprødt og drys med lidt salt.

Dijonmayo: Bland mayonnaise (gerne hjemmelavet) og dijonsennep og smag til med salt og peber

Syltede rødløg. Skær rødløgene i kvarte og del løgene i skaller. Bland æbleeddike, vand, sukker og peberkorn og lad det koge op. Hæld syltelagen over rødløgene og stil på køl i minimum 1 time.

Confiterede æggeblommer: Fordel æggeblommerne i ramekiner eller lignende, så der ligger en i hver. Hæld olie ved til æggeblommen er dækket og bag æggeblommerne i ovnen ved 65 grader i 1 time. Du kan evt. lave æggeblommerne nogle timer i forvejen. Så skal du bare lade dem ligge i olien til de skal bruges.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bulgogi (koreansk marineret svinekød)