Fake steak sandwich

Guide: 10 tips til at leve godt og billigt

Livet på SU er ikke altid det fedeste! For at få råd til alt det man gerne vil, må man spare på noget andet – det er altid en prioriteringssag at få det knappe budget til at gå op! Herhjemme prøver vi at spare på madbudgettet, men det betyder bestemt ikke, at vi spiser hverken dårligt eller skrabet. Selv synes jeg, at jeg kommer rigtig langt ved at planlægge mine indkøb lidt ud i fremtiden – så her har jeg samlet 10 tips til at leve godt og billigt!

sparegris1

(Billedet er venligst lånt af Finans Magasinet)

1. Lav en madplan og indkøbsliste: Hver søndag lægger jeg en madplan for den kommende uge. Ved at planlægge ugen er der altså mange penge at spare! Min madplan giver mig især et godt overblik over, hvornår og hvordan jeg kan bruge rester fra ugens tidligere måltider – både for at spare penge og mindske madspild. Jeg plejer at bruge en tommelfingerregel, der siger, at jeg ikke må skulle købe mere end 5 ingredienser til et måltid – det fungerer ret godt for mig. Derudover laver jeg en indkøbsliste, så jeg ikke bliver fristet af impulskøb i supermarkedet – det er virkelig også noget, der kan vælte budgettet!

2. Læs tilbudsaviser: Tilbudsaviser er en rigtig godt inspiration til madplanen. Her holder jeg især øje med tilbud på kød, hvor der er mange penge at spare. Her er især fisk og steg noget, som gerne sniger sig ind i budgettet, hvis det er på tilbud! Jeg undgår som regel tilbud på mærkevarer, da den nedsatte pris ofte stadig er dyrere end white label produkterne. Der findes en lang række apps, som samler de forskellige tilbudsaviser. Jeg bruger den, der hedder eTilbudsavis, som jeg synes er en kæmpe hjælp. Derudover planlægger jeg min tilbudsjagt efter kun at skulle i 1-2 butikker, da det ellers bliver for omfattende.

3. Basislager: For at kunne leve billigt er det vigtigt at have et basislager, som kan forvandle få ingredienser til et gourmetmåltid! Selv har jeg ALTID æg, smør, olie, eddike, sennep, soja, mayonnaise, sukker, havregryn, mel, rasp, ris, pasta, bønner, kikærter, bouillon, løg, hvidløg og krydderier (salt, peber, spidskommen, karry, paprika, chiliflager, oregano, vanilje og kanel). Derudover er det virkelig lækkert at have nogle ekstra “smagsgivere” som pesto, honning, citron, nødder og kerner, flåede tomater, chilisauce, kokosmælk, ketchup, ost og friske krydderurter!

4. Madbudget – lav regler for dig selv: For mig handler et madbudget rigtig meget om at sætte nogle enkle regler for sig selv, som gør det nemmere at overholde budgettet. Herhjemme bruger vi 2000 kr. på mad til 2 personer, og jeg synes vi lever i luksus – varm mad med kød og grønt hver dag! Vi sætter 400 kr. af til hver uge, og så har vi en buffer til, når vi løber tør for vaskemiddel eller får lyst til at bage en kage. Herudover har jeg en regel om, at jeg ikke vil betale mere end 30 kr. for et halvt kilo kød – det gør det nemmere at købe ind, når man stirrer sig blind på udvalget i køledisken. Som tidligere nævnt bruger jeg også reglen, at jeg ikke må købe mere end 5 ingredienser til en ret – den bliver overskredet en gang i mellem, men det er en god tommelfingerregel.

5. Fryseboks: Når vi laver aftensmad tager vi altid ca. 20% af kødet fra, og kommer det i en fryseboks. Efter 1-2 uger er der nok kød i boksen til at lave tærte, æggekage, biksemad eller en god wok- eller risret – det føles næsten som gratis aftensmad! Jeg synes virkelig, det er noget, vi sparer gode penge på og med et godt basislager, kan man komme rigtig langt med sådan en fryseboks. Du gør det klart nemmest for dig selv, hvis du skærer det tilberedte kød i tern, så det kan bruges direkte fra fryseren!

6. Køb frost og konserves: Frossent grønt og dåsemad hører sig bare til livet på SU! Men det behøver virkelig ikke være så kedeligt, som det lyder. Hold dig til de mindst forarbejdede produkter – konserves såsom bønner, kikærter, linser, tun, makrel, flåede tomater, tomatpure, kokosmælk og majs og frost i form af spinat, grønkål, broccoli, blomkål, grønne bønner, ærter, edamame bønner, rosenkål og perleløg. Frost og konserves gør sig rigtig godt i stir-fry, sammenkogte retter eller bare bagt i ovnen med lidt olie og krydderier.

7. Lav mad til flere dage: Vi laver altid mad til 2 dage, når vi laver aftensmad. Selv gør det mig intet at spise den samme ret 2 dage i streg, og ofte smager maden også bedre på anden dagen. Hvis man har rester, er det jo også oplagt til madpakken eller i fryseren til en dag, man ikke gider lave mad (vi kender dem alle sammen!). Hvis du synes, det er lidt kedeligt at få det samme 2 dage i streg, kan man variere sine rester og f.eks. bruge den sidste kødsauce til at lave tacos – dog bliver det selvfølgelig så lidt dyrere.

8. Køb grove grøntsager: Kål mætter altså bare mere end agurk! Ved at bruge grove grøntsager i madlavningen er der mange penge at spare – man spiser en mindre mængde, kiloprisen er lavere og man har ofte brug for færre ingredienser for at gøre måltidet spændende. Grove grøntsager kan ofte også være nok til, at man ikke behøver at spise stivelse (ris, pasta, kartofler…) til sit måltid. Jeg er især glad for at bruge kål, rodfrugter og løg. Det er mad, der kan tåle kraftige smage som chili, hvidløg, ingefær, citrus, krydderier og skarpe dressinger. Kål passer rigtig godt til hakket oksekød og svin, rodfrugter er super godt til fjerkræ eller steg og løg i alle afskygninger er virkelig lækkert til fisk! Derudover er grove grøntsager også oplagt til en vegetarisk dag gerne i kombination med bælgfrugter, nødder, mælkeprodukter eller æg.

9. Spis efter sæson: Når grøntsager er i sæson har de mere smag og er billigere – win-win! At spise efter sæsonen er en rigtig godt hjælp til at spise varieret, og ofte lærer man også at anvende nye grøntsager. Årstiderne har lavet et rigtig godt skema for, hvornår de forskellige grøntsager er i sæson (se skemaet her).

10. Go-to billige retter: Når budgettet strammer, er det virkelig en befrielse at have en række go-to billige retter. Retter som man altid kan hive frem, når man står i supermarkedet og bare ikke kan finde inspiration til en nem og billig ret. Herhjemme er go-to retterne: burrito med ris, bønner, krydderier og creme fraiche; spaghetti carbonara; hvidkål med spicy oksekød; kyllingedeller med salat af spidskål, æbler, rødløg og sennepsdressing; bacon/porre tærte; stegte ris; nakkekoteletter med broccolisalat og falafler i pitabrød.

Jeg håber disse tips kan være en lige så stor hjælp for jer, som de er for mig! Hvis du har et rigtig godt tip, så del det gerne i en kommentar, så guiden kan blive endnu bedre 😉

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fake steak sandwich