Pandekager med kaffe-mascarponecreme

Havtornmoussetærte med dulce de leche

Syrlig, frisk og silkeblød havtornmousse med sød dulce de leche karamel på sprød bund af kiks og nødder. Denne kage er den helt perfekt kombi af sødt og syrligt, blødt og knasende. Et lille stykke desserthimmel 😉

Tærten tager lidt tid at lave, da du skal koge dulce de leche, lade bunden køle og moussen skal sætte sig. Så du skal gerne starte dagen før (eller om morgenen samme dag), du skal servere. Hvis du ikke har lavet dulce de leche før, er du in for a treat. Det er virkelig nemt og smager så syndigt godt. En dåse kondenseret mælk giver et helt glas karamel, men det forsvinder altså hurtigere fra køleskabet, end man tror…

Denne havtornmousse er en af de fineste, blødeste mousser, jeg nogensinde har smagt – og lavet for den sags skyld. Du kan enten sætte den færdige tærte på køl eller frost. Moussen bliver klart blødest på køl, men det tager også lidt længere tid (ca. 4 timer), og tærten er lidt mere skrøbelig at have med at gøre. Hvis du sætter tærten på frost, sætter moussen sig hurtigere (1-2 timer), og du får en mere fast bund. Det gør, at tærten er meget nemmere at have med at gøre, hvis du fx skal flytte den over på et fad. Du kan eventuelt sætte tærten på frys, flytte den over på serveringsfadet og så lade den tø op på køl. Moussen smager bedst og har den bedste konsistens, når den er stuetemperatur.

Opskriften svarer til 8 personer

Havtornmoussetærte med dulce de leche

Dulce de leche

  • 1 dåse kondenseret mælk

Kom dåsen i en gryde og dæk den med vand. Lad vandet koge op og skru så ned for varmen, så det bare småkoger. Kom låg på gryden og lad det koge i 2 timer. Fisk dåsen op af vandet og lad den køle af i en lille time. Åben forsigtigt dåsen og rør godt rundt i karamellen til der ikke er flere klumper. Kom karamellen i et rent glas og stil den på køl. Du får en ret stor portion, så du kan snildt bruge resterne fx i havregrød eller smurt på en skive ristet brød.

Kiksebund med nødder

  • 150 g digestive kiks
  • 50 g mandler og/eller hasselnødder (jeg brugte en blanding)
  • 80 g smør

Knus kiksene fint og hak nødderne fint i en minihakker. Smelt smørret og rør det hele godt sammen. Klargør din form. Jeg brugte en 24 cm springform med et stykke bagepapir i bunden og med kageplast langs kanten. Fordel kikseblandingen og pres den godt ned i bunden og lidt op af kanterne. Stil kagen i køleskabet eller i fryseren i en times tid, inden du fordeler dulce de lechen.

Fordel 3 store spiskefulde dulce de leche på bunden af kagen og kom den tilbage på køl eller frost, mens du tilberede moussen.

Havtornmousse

  • 2,5 dl husblas
  • 150 g havtorn (frosne)
  • 1 spsk citronsaft
  • 2 spsk sukker
  • 2,5 dl fløde
  • 200 g græsk yoghurt

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i ca. 5 min. Kom havtorn, citronsaft og sukker i en kasserolle. Lad det koge ved middel varme i nogle minutter. Blend massen kort med en stavblender for at frigive al saften. Hæld saften gennem en si, så du sier kerner og frugtskal fra. Vrid husblassen fri for vand og rør den ud i den varme havtornsaft. Lad nu saften køle ned til stuetemperatur ved at lade den stå på køkkenbordet i ca. 10 min. Rør i den en gang i mellem. Pisk fløden til let flødeskum og rør det forsigtigt sammen med yoghurten. Vend forsigtigt havtornsaften i moussen med en dejskraber, så du ikke slår al luften ud af moussen. Fordel moussen i springformen og stil kagen tilbage på køl eller frost.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pandekager med kaffe-mascarponecreme