Guide: De bedste morgenmads- og brunch restauranter i København 2018

Guide: Sådan anvender du krydderurter i maden

Kender du det? Du har fået anskaffet dig en ny krydderurt, fordi du skulle bruge den til en enkelt opskrift, som du var faldet over på nettet – og nu aner du ikke, hvad du ellers skal bruge den til. Eller måske bruger du altid basilikum og drysser lidt blade ud over salaten, fordi du ved, at det smager godt?

Krydderurter er fantastiske i madlavningen. De er fulde af smag og skøn aroma, som virkelig kan være med til at gøre en ret ekstra lækker. Krydderurter kan bruges både i det søde og det salte køkken som en slags krydderi til at peppe smagen op. Forskellige smage passer godt sammen, og du kender sikkert nogle af de klassiske kombinationer: basilikum og tomat, kartofler og purløg eller estragon og bearnaise.

I denne guide kan du læse mere om, hvilke krydderurter der passer godt sammen med forskellige grøntsager, frugter, kød, dressinger osv. Jeg har samlet de krydderurter, jeg selv anvender mest – og forhåbentlig kan du få lidt inspiration til at anvende de skønne krydderurter endnu mere!

Timian

Timian

Timian er en af de krydderurter, jeg bruger allermest. Timian dufter skønt og har en krydret og let jordet smag, der passer rigtig godt til grove rodfrugter, marinader og simreretter. Smagen bliver kraftigere ved opvarmning. Stænglen giver god smag, hvis den koges med, men bør fiskes op inden servering.

Frugt og grønt

Timian passer rigtig godt til grove grøntsager og sødmen i rodfrugter. Vend nogle stængler af timian sammen med rodfrugterne, inden du bager dem i ovnen. Brug timian som smagsgiver i din syltelage sammen med sort peber til fx syltede rødløg, gulerødder eller rødbeder. Timian smager også fantastisk sammen med svampe stegt i lidt smør. Eller sammen med syrlige æbler, blommer eller figner.

Kød og fisk

Timian passer især godt til svinekød og oksekød. Gerne udskæringer, der skal tilberedes eller simre i længere tid, og som stadig sidder på benet. Timian smager også skønt sammen med kylling og vildt.

Ost og mejeri

Timian og gedeost smager fantastisk sammen – gerne i kombination med rødbede eller rødløg. Timian passer generelt godt sammen med bløde og cremede oste som fx mozzarella, feta og blåskimmel.

Andet

Timian er også virkelig anvendelig i det søde køkken. Brug timian sammen med æbler i en æblekage, i en knasende crumble eller sammen med karamel. Timian smager især godt i desserter med vanilje.

Opskrifter

 

basilikum

(Billede: Bukalapak)

Basilikum

Basilikum er en skøn krydderurt med en frisk smag og dejlig aroma. Basilikum er bedst i friske retter, hvor den sagtens kan bruges, præcis som den er. Du kan også med fordel anvende basilikum i dressinger, pesto og olier. Basilikum er meget anvendt i det italienske køkken, da den passer fantastisk sammen med tomat, hvidløg og olivenolie.

Frugt og grønt

Basilikum og tomat kommer vi vist ikke udenom. Sammen med mozzarella udgør det den klassiske caprese salat. Basilikum smager skønt sammen med friske og lette grøntsager som agurk, asparges og blomkål. Derudover smager basilikum virkelig lækkert sammen med de fleste frugter og bær fx i en frisk salat. Jordbær og basilikum er fantastiske sammen, men også melon og vindruer er sikre vindere.

Kød og fisk

Basilikum passer godt til lette retter med kylling, fisk eller rejer. Basilikum er dog også skønt i retter uden kød. Derudover smager basilikum skønt sammen med italiensk charcuteri som parmaskinke, mortadella og bresaola

Ost og mejeri

Basilikum smager lækkert sammen med det meste ost i friske salater eller skønne pastaretter. Brug basilikum sammen med mozzarella, feta, parmesan, flødeost og grillost. Basilikum passer også rigtig godt sammen med syrlige mælkeprodukter som creme fraiche og kærnemælk.

Andet 

Basilikumolie smager fantastisk og kan anvendes på en masse måder. Dryp det over bagte tomater, brug det i din vinaigrette, i mayonnaise eller til at skille en kærnemælksdressing. Du kan dryppe basilikumolien over et nænsomt tilberedt stykke fisk eller til at færdiggøre en pastaret eller grøntsagssuppe. Blend en stor håndfuld basilikum sammen med 1-2 dl smagsneutral olie i 3-5 minutter til olien får en dyb grøn farve. Smag til med salt og citron.

Opskrifter

 

koriander

(Billede: Fruitjuice)

Koriander

Koriander deler vandene. Enten elsker man koriander, eller også hader man koriander. Koriander har en frisk, aromatisk smag, som er let bitter og syrlig. Koriander bruges især meget i det asiatiske og mexicanske køkken og smager skønt sammen med chili, hvidløg, ingefær, lime og forårsløg.

Frugt og grønt

Koriander er især lækkert sammen med friske, sprøde og saftige frugter og grøntsager. Brug koriander sammen med agurk, forårsløg, kål, rødløg, avocado og frisk salat. Derudover smager koriander virkelig lækkert sammen med mango, ananas, kiwi og citrusfrugter.

Kød og fisk

Koriander passer enormt godt sammen med både fisk, kylling, svinekød og oksekød. Brug gerne kødfulde udskæringer som kyllingebryst og nakkefilet med spicy marinader.

Ost og mejeri

Koriander er virkelig lækkert i friske dressinger og dips med yoghurt. Derudover er koriander godt sammen med kokosmælk.

Andet

Koriander smager helt fantastisk i det vietnamesiske køkken. Brug koriander i forårsruller, risnudelsalater, supper og sandwich.

Opskrifter

 

(Billede: Madkurven)

Kørvel

Kørvel er en undervurderet krydderurt. Kørvel har en fin anissmag og smager skønt i dressinger, til fisk og i tatar. Kørvel bruges især i det franske køkken på lige fod med persille, purløg og estragon. Kørvel er ikke egnet til opvarmning, da smagen forsvinder.

Frugt og grønt

Kørvel smager skønt sammen med asparges. Derudover passer den milde smag også godt til fennikel, ærter, tomater og jordskokker.

Kød og fisk

Kørvel er især virkelig godt sammen med fisk. Kørvel er super lækkert sammen med røget laks og generelt fisk og skaldyr, der ikke kræver den store tilberedning. Kørvel smager fantastisk i laksetatar.

Ost og mejeri

Brug gerne kørvel i en dressing med mælkeprodukter (creme fraiche, yoghurt, kærnemælk, fløde osv.) eller i en mayonnaise. Du kan med fordel vende lidt kørvel i dressingen til kartoffelsalaten.

Andet

Kørvel giver en fantastisk smag til retter med rå fisk og skaldyr som tatar, ceviche og rimmet fisk.

Opskrifter

 

(Billede: Pixabay)

Persille

Persille er meget brugt i det danske køkken. Den kan anvendes i et hav af forskellige retter – både kolde og varme. Persille kan bruges til pesto, dressing og marinader, og den er også rigtig god i salater eller blandet sammen med fx perlebyg, bulgur eller cous cous. Persille er også meget brugt i det franske og italienske køkken. Generelt er det en krydderurt, som du ikke rigtig går galt i byen med.

Frugt og grønt

Persille passer egentlig rigtig fint sammen med de fleste grøntsager. Persille smager skønt sammen med agurk, løg, blomkål, champignon, tomat og hvidløg. Derudover er persille og citron en skøn kombination fx i en gremolata.

Kød og fisk

Persille kan både bruges frisk, som den er eller fx i en pesto til at toppe kødet efter tilberedning. Du kan også bruge persille opvarmet i en marinade eller kryddersmør til at tilberede kød eller fisk. Persille passer rigtig godt sammen med kylling, kalvekød, hakket kød samt fisk og skaldyr.

Ost og mejeri

Igen er persille meget anvendeligt. Persille er super lækkert i saucer med fløde, og så er den selvfølgelig selvsagt i dressingen til kartoffelsalaten. Persille smager også lækkert sammen med mozzarella, feta, parmesan og grillost.

Andet

Kryddersmør med persille er super lækkert. Spis det oven på en bøf eller til en bagt kartoffel eller brug det til at stege et stykke fisk i. Du kan også komme det under skindet på din kylling, inden du bager den i ovnen.

Opskrifter

 

(Billede: Arla)

Estragon

Måske kender du mest estragon fra bearnaise. Det smager også skønt, men estragon kan bruges til en hel del mere. Estragon har en aromatisk, krydret og lidt lakridsagtig smag. Estragon kan både bruges frisk og opvarmet, og så bør den altid indgå i en af mine yndlingsretter: tatar.

Frugt og grønt

Estragon smager rigtig lækkert sammen med kartofler, jordskokker, artiskokker og andre grøntsager, der er relativt milde i smagen, så estragonen får lov til at træde frem. Grundet den lakridsagtige smag passer estragon også rigtig godt til bær som jordbær, hindbær og brombær. Prøv at marinere dine bær i lidt lime- eller citronsaft, sukker og finthakket estragon.

Kød og fisk

I mit hoved, kan man ikke sige tatar uden at sige estragon. Både i en klassisk rørt tatar med oksekød, men også i fx en laksetatar. Estragon passer utrolig godt til oksekød og særligt oksemørbrad. Derudover smager det skønt med kylling og fisk.

Ost og mejeri

Estragon er særlig lækkert i klassiske saucer og dressinger på olie eller mejeriprodukter som fx creme fraiche. Du kender med garanti allerede til sauce bearnaise og måske også tatarsauce. Estragon er også rigtig god i kombination med andre krydderurter fx i kryddermayo eller kryddersmør. Du kan også bruge estragon i flødeskum til dessert.

Andet

Det er bladene fra estragon, som du spiser, men stilken indeholder faktisk også rigtig meget smag, som man blandt andet bruger til at koge bearnaiseessens.

Opskrifter

 

(Billede: Sæson-web)

Purløg

Purløg er nærmest smagen af dansk sommer. Purløg har en frisk, løgagtig smag, der passer helt perfekt sammen med æg og kartofler. Purløg anvendes rå og kan med fordel klippes med en saks eller hakkes med en skarp kniv.

Frugt og grønt

Purløg passer perfekt sammen med kartofler. Det kan man ikke komme uden om. Derudover smager purløg rigtig godt sammen med radiser, agurk, tomat, avocado, blomkål, broccoli, spinat og asparges.

Kød og fisk

Purløg er især godt sammen med røget fisk som laks og makrel. Purløg er også super godt i tilbehør til grillmad.

Ost og mejeri

Purløg er rigtig god i kolde dressinger lavet på creme fraiche, ymer eller yoghurt. Derudover smager purløg skønt sammen med cremede oste som rygeost og flødeost. Purløg smager også super godt i mayonnaise, og hvis du skal lave hjemmelavet remoulade.

Andet

Purløg og æg er det perfekte match. Brug purløg i en omelet, røræg, æggekage, tærte eller bare helt klassisk oven på en æggemad.

Opskrifter

 

(Billede: Arla)

Mynte

Du skal bruge mynte til at lave en mojito. Allerede det er jo grund nok til at skaffe sig en mynteplante. Derudover er mynte meget brugt i det mellemøstlige og det vietnamesiske køkken. Mynte har en aromatisk, sødlig smag, som også gør, at mynte smage vidunderligt i desserter.

Frugt og grønt

Mynte smager rigtig skønt sammen med agurk, hvor du kan bruge mynten i din tzatziki. Mynte er også godt sammen med tungere grøntsager som fx rodfrugter. Mynte passer super godt i det søde køkken sammen med jordbær, melon, ferskner, granatæble, ananas, mango, æbler og pærer.

Kød og fisk

Mynte skal gerne tilsættes frisk efter, at maden er blevet tilberedt. Her smager det især godt i supper og salater med kylling, okse- eller svinekød. Derudover passer mynte rigtig godt til lam.

Ost og mejeri

Mynte er super lækkert i kolde dressinger med yoghurt eller creme fraiche. Brug gerne mynte i en dip til grillet kød eller friske grøntsager. Eller i den klassiske raita, der serveres til indiske retter.

Andet

Mynte passer godt sammen med bønner og kikærter, og du kan med fordel tilsætte lidt mynte til din hummus.

Opskrifter

 

Andre krydderurter

Oregano

Oregano smager skønt i italienske retter – gerne på pizza, i en pastaret eller i tomatsaucen. Oregano passer især godt sammen med tomat, kartofler og ost som mozzarella, mascarpone og ricotta.

Dild

Dild har en kraftig, aromatisk smag, som passer godt sammen med kartofler og fisk. Brug gerne dild i en kold dressing med mejeriprodukter.

Skovsyre

Skovsyre har en skøn, syrlig smag, der passer rigtig godt i de fleste desserter. Brug den i retter, hvor du gerne vil tilføre noget friskt uden, at det overdøver smagen. Derudover er skovsyre en virkelig smuk plante, der med garanti vil pynte i din anretning.

Ramsløg

Sæsonen for ramsløg er meget kort og topper omkring april og maj. Ramsløg har en skøn smag af hvidløg og purløg, og den er rigtig god at bruge i olie, mayonnaise, kryddersmør og pesto.

Brøndkarse

Brøndkarse har en let krydret smag, der passer rigtig godt sammen med fisk og kolde salater. Brøndkarse er bedst at bruge frisk.

Rosmarin

Rosmarin kan som hovedregel anvendes på samme måde som timian. Rosmarin passer rigtig godt sammen med kylling, lam og svinekød samt tomater og rodfrugter.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Guide: De bedste morgenmads- og brunch restauranter i København 2018