Crispy ebi sushi bowl

5 lækre former for tilbehør til aftensmaden

Nogle gange kan det der med at planlægge aftensmad godt gå lidt i vasken. Herhjemme oplever vi ofte, at det er nemt at finde noget kød til aftensmad, når man står forvirret i supermarkedet, men det er altså svært lige at tænke sig til noget lækkert tilbehør. Samtidig kan man også nemmere slippe afsted med bare at stege et kyllingebryst til aftensmad, hvis der er tænkt lidt mere over tilbehøret!

Derfor har jeg prøvet at samle lidt inspiration til tilbehør til hverdagsmaden. Så her har I 5 opskrifter på tilbehør til, når man gerne lige vil gøre lidt ekstra ud af aftensmaden 😉

nudel9

Vietnamesisk risnudelsalat med nuoc cham

Nuoc cham

 • 3 spsk vand
 • 2 spsk sukker
 • 1 tsk eddike
 • 3 spsk fiskesauce
 • saften fra ½ lime
 • ½ rød chili, hakket
 • 1 fed hvidløg, hakket

Kog vand, sukker, eddike i en gryde til sukkeret er opløst. Lad det køle lidt af og tilsæt herefter hvidløg, chili, limesaft og fiskesauce.

Risnudelsalat

 • 180 g risnudler
 • ½ agurk
 • 2 forårsløg
 • bønnespirer
 • 1 rødløg
 • 1 rød chili (kan undværes)
 • 1 håndfuld koriander, mynte eller sød basilikum
 • 2 spsk ristede løg eller hakkede peanuts

Skær forårsløg og chili i skiver og hak krydderurterne. Skær agurken i tynde strimler (gerne med juliennejern) og rødløget i tynde både. Kog risnudlerner efter pakkens anvisning. Bland nu risnudlerne sammen med agurk, forårsløg, bønnespirer, rødløg, chili, urter og nuoc cham. Server risnudelsalaten med ristede løg eller hakkede peanuts.

kartoffelsalat1

Græsk kartoffelsalat med feta og oliven

 • 1 kg kartofler
 • ½ dl olie
 • salt og peber
 • 1 rødløg
 • 100 g feta
 • ½ glas oliven
 • 1 spsk citronsaft
 • 1 lille håndfuld basilikum

Vask kartoflerne og skær dem i grove tern. Vend kartoflerne med olie, salt og peber og bag dem i ovnen i 45 min. ved 150 grader. Skru ovnen op til 200 grader og giv kartoflerne yderligere 15 min. i ovnen. Skær rødløget i skiver, fetaen i tern og snit basilikum groft. Vend kartoflerne sammen med rødløg, feta, oliven og basilikum og smag til med citronsaft.

skank7

Knuste jordskokker

 • 1 kg jordskokker
 • 0,5 dl olie
 • 2 fed hvidløg
 • 1 lille håndfuld persille
 • citron
 • salt og peber

Skræl jordskokkerne og kog dem i vand uden salt til de er møre (ca. 25 minutter). Hæld vandet fra og mos jordskokkerne groft med en gaffel. Pres hvidløget og hak halvdelen af persillen fint. Opvarm olie, hvidløg og den hakkede persille og lad det småsimre et par minutter uden at hvidløget branker. Si hvidløg og persille fra olien. Hak resten af persillen og bland de knuste jordskokker med krydderolien og den friske persille. Smag til med salt, peber og citron.

cous31

Marokkansk couscous med urter og granatæble

 • 3 dl couscous
 • 3 dl hønse- eller grøntsagsbouillon
 • 1 rødløg
 • 3 spsk olivenolie
 • 3 spsk citronsaft
 • 1 granatæble
 • 1-2 håndfulde krydderurter (persille, mynte og koriander)

Kog couscous i hønse- eller grøntsagsbouillon efter pakkens anvisning. Hak rødløg og krydderurter fint og frigør kernerne fra granatæblet (eller brug dem der allerede er ordnet). Bland couscous sammen med rødløg, krydderurter, granatæblekerner, olivenolie og citronsaft og smag til med salt og peber. Server evt. salaten med ristede mandler eller pinjekerner – eller bare som den er.

rodfrugtmos3

Bagt rodfrugtmos med ristede hasselnødder

 • 1 kg rodfrugter (f.eks. kartofler, gulerødder, pastinakker og/eller jordskokker)
 • 2 fed hvidløg, presset
 • 60 g smør
 • 1 dl lun mælk
 • 100 g cheddar (kan undværes)
 • salt og peber
 • 2 æg
 • 50 g hasselnødder, hakkede

Skræl rodfrugterne og skær dem i tern. Kog dem i usaltet vand i omkring 20 min. til de er møre. Hæld vandet fra og stil gryden tilbage på blusset i et par minutter så vandet kan fordampe. Husk at røre rundt imens. Kom rodfrugterne i en skål og pisk dem sammen med presset hvidløg, smør og mælk til en blød rodfrugtmos. Del æggene i blommer og hvider og tilsæt æggeblommerne en ad gangen mens du pisker. Riv cheddaren og rør den i mosen. Smag til med salt og peber. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt sammen med mosen. Fordel rodfrugtmosen i et ovnfast fad og top med de hakkede hasselnødder. Bag det i ovnen i ca. 20 min. ved 200 grader til mosen bliver gylden og hasselnødderne tager farve (men uden at brænde på).

 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Crispy ebi sushi bowl