Fyldt kyllingebryst med feta og porre

5 varmende supper til efteråret

Det er koldt, det er vådt, det er trist. Det er dansk efterår! Det positive er dog, at det er helt legitimt at skrue op for hyggen med tæpper, stearinlys og god mad at varme sig på 😉

Jeg ved ikke med jer, men det her vejr giver mig virkelig lyst til suppe. Varme, kraftige supper i alle afskygninger. Som selvfølgelig kan spises, mens jeg har viklet det store, uldne tæppe rundt om mig fra top til tå i bedste mumiestil. Ja tak!

Her har jeg samlet 5 smækre lækre supper til at modstå efterårskulden med.

Jordskokkesuppe

Jordskokkesuppe med bacon/rugbrødscrumble

 • 500 g jordskokker
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 3 kviste timian
 • 1 L hønsefond eller -bouillon.
 • 1 dl fløde
 • ½ tsk chiliflager
 • salt og peber
 • 150 g bacon i skiver
 • 2 skiver rugbrød

Skræl jordskokkerne og skær dem i grove tern. Hak løg og hvidløg. Sautér jordskokkerne i lidt olie sammen med løg, hvidløg og timian ved middel varme i et par minutter. Tilsæt fond og lad suppen koge i ca. 15 minutter til jordskokkerne er møre. Tilsæt fløde og lad suppen koge et par minutter mere. Blend nu suppen med en stavblender og smag til med chiliflager, salt og peber. Imens suppen koger steges bacon sprød på en pande. Tag baconen af, men lad baconfedtet blive på panden. Smuldre rugbrødet på panden og lad det stege et par minutter i baconfedtet. Knus baconen i mindre stykker og kom det tilbage på panden til rugbrødet.Lad stege et minuts tid og læg på fedtsugende papir (køkkenrulle). Anret suppen med bacon/rugbrødscrumble på toppen.

pho5

Pho Bo Vien (Vietnamesisk nudelsuppe med kødboller)

Oksekødboller

 • 500 g hakket oksekød
 • 2 fed hvidløg
 • 1 tommelfinger ingefær
 • 2 spsk fiskesauce

Hak hvidløg og ingefær fint. Rør farsen af hakket oksekød, hvidløg, ingefær og fiskesauce og lad den trække 30 min. på frost. Dette hjælper farsen med at trække sig sammen og blive spændstig. Form kødbollerne og kog dem i rigeligt vand i ca. 7 min. (alt efter størrelse). Når kødbollerne flyder, er de færdige.

Suppen

 • 2 stjerneanis
 • 1 hel kanelstang (2 hvis de er små)
 • 5 nelliker
 • 10 peberkorn
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 tommelfinger ingefær
 • 2 L vand
 • 4 oksebouillonterninger
 • 4 spsk fiskesauce

Rist krydderierne på en tør pande (eller direkte i gryden) til de dufter aromatisk. Snit løg, hvidløg og ingefær og steg det i lidt olie sammen med krydderierne. Når det begynder at tage farve tilsætter du vand, bouillon og fiskesauce. Lad det koge i 30 min. Si suppen (krydderier og grøntsager har gjort sit) og smag til. Er suppen for mild, kan du lade den koge lidt ind. Er den for kraftig tilsættes lidt vand. Varm kødbollerne i suppen.

Tilbehør

 • 1 pakke risnudler
 • 1 bakke bønnespirer
 • 2 forårsløg
 • 1 chili
 • 1 lime
 • Frisk koriander og/eller mynte

Kog risnudlerne efter pakkens anvisning. Vask bønnespirerne og snit forårsløg og chili i skiver. Skær lime i både. Server suppen med risnudler og kødboller og anret bønnespirer, forårsløg, chili, lime og krydderurter, så man selv kan sammensætte sin suppe.

Gulerodssuppe

Marokkansk gulerodssuppe med granatæble

 • 1-2 løg (alt efter størrelse)
 • 2 fed hvidløg
 • 1 tommelfinger ingefær
 • 500 g gulerødder
 • 1 tsk spidskommen
 • 1 tsk paprika
 • ½ tsk stødt koriander (kan udelades)
 • ½ tsk gurkemeje (kan udelades)
 • ½ tsk cayennepeber
 • 1 L hønse- eller grøntsagsbouillon
 • salt og peber
 • granatæblekerner
 • frisk mynte
 • 4 spsk yoghurt, creme fraiche eller lignende

Snit løg, hvidløg og ingefær groft. Skræl gulerødderne og skær dem i 2 cm tykke skiver. Varm en gryde op med lidt olie og steg løgene til de bliver gennemsigtige. Tilføj nu hvidløg og ingefær og lad det stege et minuts tid, før du tilsætter gulerødderne og alle krydderierne. Lad det stege i et par minutter yderligere og tilsæt herefter bouillonen. Lad suppen koge i ca. 20 min. til gulerødderne er møre. Blend suppen og smag til med salt og peber.

Server suppen med granatæblekerner, frisk mynte og lidt neutral yoghurt – og så selvfølgelig med brød til!

Pho Ga

Pho Ga (Vietnamesisk nuddelsuppe med kylling)

Suppen

 • 1 hel kylling
 • 2 løg
 • 2 gulerødder
 • 3 fed hvidløg
 • 1 tommelfinger ingefær
 • 2 stjerneanis
 • 1 kanelstang
 • 5 nelliker
 • 10 peberkorn
 • 1,5 L vand
 • 4 spsk fiskesauce

Partér kyllingen og fjern skind og kød fra skroget. Gem kyllingekødet og skroget, men smid skindet ud. Skræl og hak løg, gulerødder, hvidløg og ingefær groft. Rist kyllingeskrog, løg, gulerødder, hvidløg, ingefær, stjerneanis, kanelstang og nelliker af i lidt olie ved høj varme i en tykbundet gryde. Tilsæt vand, fiskesauce og peberkorn og lad suppen koge op. Afskum for urenheder og lad suppen simre i ca. 2 timer. Smag suppen til med fiskesauce. Hvis du ønsker en kraftigere smag på suppen kan du enten reducere den eller tilføje en bouillonterning. Skær kyllingekødet i grove tern og pochér det i suppen i 10-15 min. Riv kødet i mindre stykker med to gafler, så det er nemmere at spise.

Tilbehør

 • 1 pakke nudler (jeg brugte risnudler)
 • 1 stor eller 2 små hjertesalat
 • 1 bakke bønnespirer
 • 2 forårsløg
 • 1 håndfuld koriander
 • 1 håndfuld mynte
 • 1 chili
 • sriracha sauce
 • evt. lime

Vask og hak hjertesalat, forårsløg, koriander, mynte og chili. Kog nudlerne efter pakkens anvisning i suppen. Server med de friske grøntsager, urter, chili samt sriracha sauce og lime, så man kan smage suppen til efter eget ønske.

Kartoffel-porresuppe

Kartoffel-porresuppe med røget laks og purløgsolie

Suppen

 • 50 g smør
 • 1 kg kartofler
 • 1 løg
 • 3 porre
 • 0,6 L kraftig grøntsagsbouillon
 • 1 dl fløde
 • salt og peber

Skræl kartoflerne og snit kartofler, løg og porrer groft. Varm smørret op i en gryde og steg grøntsagerne heri i omkring 5 minutter. Tilsæt grøntsagsbouillon og lad det koge til kartoflerne er møre (ca. 15 min.). Blend suppen, tilsæt fløde og smag til med godt med salt og peber – den kan trække langt mere, end du tror.

Purløgsolie

 • 1 dl smagsneutral olie
 • 1 bundt purløg
 • 2 spsk citronsaft
 • salt

Vask purløgen og tør den godt med køkkenrulle. Blend purløg og olie i 5 min. og smag til med citronsaft og salt.

Tilbehør

 • 100 g røget laks
 • ciabattabrød

Server suppen og hæld forsigtigt purløgsolien ud over. Skær laksen i mindre stykker og fordel denne. Server gerne med lunt ciabattabrød.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fyldt kyllingebryst med feta og porre